In een recent opiniestuk in Time betoogde Bill Gates dat we over steeds betere data beschikken, maar dat we daardoor ten onrechte denken dat alles verslechtert.
De waarheid is juist dat de mensheid vooruitgang boekt, aldus Bill. Het is weliswaar ongebruikelijk Bill Gates te quoten in dit Open Source bolwerk, maar hij heeft wel gelijk. In het kader van het aanleveren van betere data over security, wil ik graag twee websites onder de aandacht brengen.
Deze infographic waarin informatie over grote datalekken op een speelse manier wordt gepresenteerd: World’s biggest data breaches and hacks.
Je kunt zelf selecteren welk type hacks je wilt zien (overheden/social media/telecom, etc), elke bubble in de infographic vertegenwoordigt een megahack van persoonlijke gegevens.
Wat mij opvalt is de enorme toename van het aantal megahacks, en de absurde hoeveelheid gegevens die per hack worden buitgemaakt. De records van 40 miljoen leden van een datingsite, 100 miljoen mailadressen, de vingerafdrukken en irisscans van een miljard mensen. De halve wereldbevolking lijkt wel slachtoffer van een hack!
Betekent dit dan dat onze persoonlijke gegevens nu veel gemakkelijker op straat komen te liggen? Nee. Dit soort hacks zijn altijd al uitgevoerd, maar het goede nieuws is, dat we er nu veel beter van op de hoogte zijn dan vijf jaar geleden. En je kunt nu zelf controleren of je gegevens in handen van hackers zijn gevallen.
Vul je mailadres in op https://haveibeenpwned.com/ en kom erachter of jouw gegevens bij één van de megahacks zijn buitgemaakt. ‘Have I been pwned’ heeft bijna 5 miljard emailadressen en accounts verzameld, waarvan vast is komen te staan dat de wachtwoorden zijn buitgemaakt.
Als ik mijn privé mailadres invul krijg ik de waarschuwing dat mijn LinkedIn wachtwoord in mei 2016 door hackers te koop is aangeboden, als onderdeel van een hack van in totaal 164 miljoen accounts.
Als jouw mailadres er ook tussen zit, verander dan je wachtwoord voor het account.
Als je dit zelfde wachtwoord ook voor andere accounts heb hergebruikt, moet je het daar ook echt aanpassen. Hackers zullen namelijk proberen met hetzelfde wachtwoord op meerdere (social media) accounts in te loggen.
Mocht je vragen of opmerkingen hebben, dan kun je altijd contact opnemen met onze ervaren security consultants.