De Politie is je beste kameraad?

Na een analyse van 56 auto-inbraken waarbij laptops, telefoons en tablets gericht zijn buitgemaakt, heeft de Rotterdamse Politie de conclusie getrokken dat er criminelen actief zijn die het signaal van elektronische apparatuur op parkeerplaatsen uitlezen. Om vervolgens alleen die auto’s open te breken waar een laptop, smartphone of tablet in ligt. Gemak dient de dief!

“We hebben één incident gehad waarbij medewerkers van een bedrijf zes auto’s op het parkeerterrein hadden staan. Vijf daarvan waren opengebroken. De zesde, met daarin notabene de meeste apparatuur, niet. Die meneer had al zijn apparaten uitgeschakeld,” aldus een vertegenwoordiger van het Rotterdamse politiekorps.

Ik vond het een Broodje Aap-verhaal, maar navraag bij onze security consultants leert mij dat het een fluitje van een cent is om een bluetooth- of ander signaal uit te lezen van apparatuur die in stand-by in een kofferbak ligt. Je kunt met eenvoudige apparatuur zelfs precies bepalen wáár in de auto de buit zich bevindt. 

De oplossing die de Politie Rotterdam voorstelt is te simpel: zorg ervoor dat je laptop echt helemaal is uitgeschakeld als je hem in je auto opbergt. Maar dit biedt natuurlijk weinig bescherming!

Parkeren in een bewaakte parkeergarage is ook geen oplossing. Juist daar neemt het aantal inbraken de laatste tijd toe, waarschijnlijk omdat het dievengilde snapt dat daar de duurdere apparatuur te vinden is. In Breda verdubbelde het aantal auto-inbraken in parkeergarages in 2017. 

De enige goede oplossing is je laptop/tablet/mobiel gewoon uit de auto te halen en in het zicht te houden. Er zal maar een crimineel rondlopen die niet met zijn tijd is meegegaan, en na ouderwets giswerk je autoruitje intikt. 

Bouw een tweede laag van beveiliging in door de data op je device te encrypten. Mocht je dan je laptop verliezen als je onderweg bent, dan is dat weliswaar heel vervelend, maar niemand kan je privé of zakelijke informatie uitlezen.

Mocht je vragen of opmerkingen hebben naar aanleiding van dit bericht, dan kun je altijd contact opnemen met onze security consultants via info@quividet.nl.

Risico's van onbeveiligde printers